FilemakerTurk, AYS Bilişim ve Beyaz Net tarafından desteklenmektedir.
Filemaker Danışmanınız
AYS Bilişim
Mehmet KAYA
 0532 231 07 27
 0216 318 55 80
 mkaya@aysbilisim.net
						

FileMaker ile bankaların webservislerinden bilgi çekebilir miyiz?

0 oy
1,352 kez görüntülendi
Kurumların, banka hareketleri datalarını kendi yazılımlarına (bankaların sağladığı servislerden) veri olarak otomatik aldıkları sistemi file maker ile yapabilir miyiz?
24, Haziran, 2015 Uygulamalar kategorisinde serkanbayrak (40,250 puan) tarafından soruldu

3 Cevaplar

0 oy
Her şekilde yapılabilir. Hangi yöntemi kullandıklarını görmek lazım fakat bunu fikemaker ile yapmak pek mümkün görünmüyor. Sql yardımı ile bilgiler filemakere aktarılır. Sonuçta filemakerde dataları görebilirsiniz.
25, Haziran, 2015 Goksel_Gokce (96,900 puan) tarafından cevaplandı
Benim gibi sql bilmeyenler de yapabilir mi peki?
Yani sql bilmeyenlere nasıl bir öneriniz olur
Sql bu işin en ufak kısmı. Bankanın verdiği apiyi görmek lazım. Bu tür işler biraz ileri seviye konular genelde filemaker ilede pek ilgisi olmuyor. Filemaker bu konuda odbc ve jdbc bağlantı yöntemleri sunmuş ve gerisini programcıya bırakmış.
+1 oy
Bankalar genelde XML dosya formatında hesap hareketlerini servis ediyorlar.

Bu XML dosylarını da FilMaker'ın anlayabileceği XSLT formatına uygun bir biçimde import etmeyi deneyebilirsiniz...
25, Haziran, 2015 Recep Güney (69,500 puan) tarafından cevaplandı
Bankaların sunduğu servisleri çözüp filemakerin odbc ile dataları bu çözümden alabileceği bir uygulama olabilir mi. Mesela ben öyle bir programa sadece bankanın verdiği link vs. Bilgileri girerecegim, dataları da odbc ile bu programa ulaşıp filemakere cekeceğim. Bu mantıklı mıdır
Emin olmamakla birlikte gizlilik ve güvenlik gibi sebeplerden bankaların bu tür database bağlantılarına ve sorgulamalara izin vereceğini sanmıyorum.
xml-xslt yöntemini döviz kurlarını alırken kullanıyorum. Banka servisleri de aynı şekilde mi çalışıyor yani bankanın verdiği linkin yanında bir xslt dosyası hazırlamakla iş çözülür mü?
Bankanın servis ettiği XML dosyasına uygun bir XSLT şablonu hazırlarsanız dosya üzerinden ( http request değil! ) import edebilirsiniz.
burada kastettiğiniz xml dosyası, bankanın verdiği servis dokümantasyon dosyası mı. Yani bu xml dosyasına göre bir xslt dosyası hazırlatsam mb. döviz kurlarını aldığım gibi banka hareketlerini de alabilir miyim?
+2 oy

Bankaların sunduğu API leri 27001 kapsamında çok ağırdır. Her isteyen API ile hareketlerini çekse idi. Herhangi biri bankaların tüm müşteri bilgilerine ve o müşterilerin hareketlerine ulaşıp almayı denerdi.

 

Bankalar bu tür işlemleri sadece belirli müşterilerine açarlar.

Bankalar entegrasyonlarında şunu isteyebilirler.

  • Sisteme bağlanacak Statik IP sadece o IP den gelen bağlantı taleplerini Firewall ve sistem kabul eder.
  • Bankadan aldığınız kullanıcı adı ve şifre
  • Sisteme bağlanmak için OTP (One Time Password) veya Tek seferlik cep e düşen SMS parolası.

 

Aşağıdaki linke bankanızda fayda var.

http://www.garanti.com.tr/tr/kobi/nakit_yonetimi/hesap_hareketleri_entegrasyonu.page

 

25, Haziran, 2015 Mehmet KAYA (165,360 puan) tarafından cevaplandı
Aslında sizlerin bahsettiği gibi birşeyler yaptık. Sabit iplerimize izin de aldık odbc ile fm data da çektik fakat ben aslında direkt olarak filemaker içinde çözülebilir miyi öğrenmek istemiştim. Mesela şuanda bir banka servisini değiştirdi ben hiç birşey yağamıyorum. Bankanın servisini çözüp odbc ile paylaşan arkadaş yoğun olduğu için yardımcı olamıyor.  fm ile çözülmüyorsa en azından bütün bankaların servisleri için bir çalışma yapılmıştır diye düşünmüştüm anlaşılan çevremizde buna çalışan olmamış
Odbc ile filemakere data çektiyseniz gönderebilirsinizde. Sql ile yapmanız yeterli. Çok kullanılan bir yöntemdir.
...