FilemakerTurk, AYS Bilişim ve Beyaz Net tarafından desteklenmektedir.
Filemaker Danışmanınız
AYS Bilişim
Mehmet KAYA
 0532 231 07 27
 0216 318 55 80
 mkaya@aysbilisim.net
						

Global alan içerisindeki veri niçin kalıcı olmuyor neden?

+2 oy
546 kez görüntülendi
Merhaba Arkadaslar,

Bir programda kullanilan bir global alan içerisine şehir seçilerek dolduruluyor. Ancak ne hikmetse program her programı yeni açışımızda  bu veriyi kayıp ediyor.

Buna çözüm olarak programın açılışında bu global alanı istenilen veri ile set edebiliriz ancak daha mantıklı ve doğru bir çözüm var mıdır?
18, Nisan, 2015 Tip and Tricks kategorisinde Hamit Özsönmez (56,370 puan) tarafından soruldu

5 Cevaplar

+2 oy
 
En İyi Cevap
Ne yazık ki Lokal Uygulamalarda çalışan Global alanlar server ve ağ üzerinde çalışmaz. Bu kurala Dikkat edin. Uygulamayı server a attığınız andaki global alan değerleri hep aynı kalır. Ben bunu çok uzun zaman önce Tecrübe ettim. Çözüm yolu ise server üzerinde sabitler (Firma Adı, logo vs) dışında artan değer veya değişken değerlerde global alan kullanmayın veya anlık Kullanım gerek ise script ve set flied ile anlık kontrol edin.
18, Nisan, 2015 Mehmet KAYA (165,360 puan) tarafından cevaplandı
18, Nisan, 2015 Mehmet KAYA tarafından seçilmiş
Benim AYSPro Arşiv Yönetim Yazılımım da Ödünç Parti No önce globaldi. Her ödünce otomatik artan parti no veriyordu. Ama servera attığımda Ödünç parti no hep 5 noyu alıyor hiç artmıyordu. Verdiğimiz tüm ödünçler hep 5 nolu ödünce kaydediyordu.

Şöyle bir çözüm buldum
1- Ödünç tablosunda daki Ödünç Parti No su global özelliğini kaldırdım.
2- Her ödünç te verdiğimde ödünç formuna gidip tüm kayıtlar deyip sonrada Ödünç parti nosuna göre sıralatıp son kaydın ödünç parti nosunu değişkene alıyorum.
3- Ödünç verme ekranında, Ödünç Parti nosuna Değişkene aldığım son değer +1 ekleyerek çözdüm.
+1 oy
Tek kişimi kullanıyor yazılımı ? Ağ üzerinden ortak kullananlar varmı ?
18, Nisan, 2015 Goksel_Gokce (96,900 puan) tarafından cevaplandı
+1 oy
Ag uzerinde kullanilmakta
18, Nisan, 2015 Hamit Özsönmez (56,370 puan) tarafından cevaplandı
Alan değiştiriliyor olabilir.  Betiklerden biri alanı "" şekilinde setliyor olabilir vs global alanları kullanmayı alışkanlık edinmemeliyiz. Her kayıtta aktif olan bir alan. Global alanı iptal edip text olarak deneyin.
script icerisinde arastirdim, global alan icerisindeki veriyi setleyen bir satir ile karsilasmadim. Kullanicilarda olamaz cunki programi suan kullanan ve duzenleyen tek kisi benim. Ama server uzerinden her seferinde acip kapatmaktayim.
Filemakeri silip yeniden yükleyin olmazsa format atın. Filemaker bazen böyle garip garip davranır. Örn açılır takvim seçeneği kaybolmuştu. Fieldi açılır takvime çeviremiyordum bir defada yaptığım değişiklikleri işlemiyordu. Kapatıp açtığımda yaptığım düzenlemeler kayboluyordu vs silip yüklenince düzeliyor bir defasında format atmak zorunda kalmıştım. Benzer bir durum gibi gözüküyor. Tabi kodlama hatası olmadığını varsayıyorum.
FM de sorun olabilirmi bilmiyorum, cunki aslinda zaten bu 2 hafta icerisinde ikinci kez FM silip kurdum.

Programdaki mantik su sekilde.

Kullanici giris yaptiginda kullanicinin bagli oldugu bayii nin ismi global alanda yer almakta ve bu sorunsuz calisiyor.

Programa admin olarak girildiginde benim bekledigim global alanda en son kullandigim bayii isminin kalmasi veya hic gozukmemesi. Bu arada global alandaki kayitta kalan veri daha once programda kullanilan bayilerden bir tanesinin ID si. Suan program uzerinde degisiklik ve duzenlemelerde bulunuyorum. Ama bu globalda yapisik kalan ID yi nereden aldigini henuz anlamadim. Global alanlar aceba veri tabaninda gozukmeyen veriyi kendilerine has bir veri tutma ozelliginemi sahip?
Bu gibi durumlardan kurtulmanın iki yolu var. Birinci acronis true image programı. İlk olarak format atılır. Güncellemeler yüklenir antivirüs yüklenir filemaker yüklenîr pc bir defa kapatılıp açılır. Pc kapatılarak acronis açılış cd ile açılır ve imajlanır. Alınan imaj dvd ye yazdırılır etiketlenir. Ayda bir veya 6 haftada bir sistem bu dvd ile geri alınır. Acronisin son versiyonlarını kullanmadım ama çok gelişmiş özellikler sonduğunu biliyorum. Ad yapısı ile pc yanına gitmeden formatlamak hatta şirkettekî pc yi evden formatlamak mümkün. Daha amatör çözümler için açılış cd yeterli. Linux te imaj almak içinse ext3 dosyalama sistemi seçilmeli.
İkici çözüm ise deep freeze programı. Bu konu mehmet kaya beyin uzmanlık alanına giriyor. Onun konuşması daha doğru.
Cevabı kendiniz vermişsiniZ :) admin olarak açtığınızda bayi bulamıyor fakat boş değeri setliyor. Admine deneme bayisi açın. Global alanda deneme çıkıkacaktır.
Deepfreeze Türkiye Yetkili Distribütörü BEYAZ.NET tir:)
+2 oy
Baska bir çözüm daha var, TANIMLAR isminde bir tablon olucak programın her yerinde geçerli olmasını istediğin değerleri tek bir kayıt açıp oraya gireceksin sonra ister ihtiyacın olan tablolardan relation kuraak istersen de relation kurmadan layouta gidip ordan okuyarak getireceksin, böylece globalden kurtulursun.
18, Nisan, 2015 DOKTRIN (39,970 puan) tarafından cevaplandı
Logo ve iconlar icin boyle SETTTINGS adinda bir tabloda zaten faydalanmaktayim. Benim merak ettigim Voyager arkadasiminda degindigi gibi single kullanici halindeki degeri multi kullanici durumundayken icerigini script kullanmadan set etmenin mumkun olan yollarini aramam.
+4 oy
Global alanlar paylaşılan databaselerde her kullanıcı için ayrı tutulur.

Global alanı kalıcı olarak değiştirmek için single file olarak açıp kaydetmek gerekir.

Yani paylaşılan bir databasei açtığınızda global alanınız her zaman single file'daki değerine geri döner.
18, Nisan, 2015 Recep Güney (69,560 puan) tarafından cevaplandı
Iste benimde suanki kasdettigim/yasadigim sorun tamda bundan kaynaklanmakta.
...