FilemakerTurk, AYS Bilişim ve Beyaz Net tarafından desteklenmektedir.
Filemaker Danışmanınız
AYS Bilişim
Mehmet KAYA
 0532 231 07 27
 0216 318 55 80
 mkaya@aysbilisim.net
						

Bire bir, bire çok, çoka çok ilişki nasıl olur?

+2 oy
870 kez görüntülendi
Arkadaşlar Merhaba;

Diyelim ki;

1. 5 tane şirketim var.
2. Şirketlerde çalışan personeller var. (Her birinde ortalama 30 ar olmak üzere totalde 150 civarında kişiye iş veriyorum)

Bunun için 2 tablo (table) oluşturuyorum.
1 Şirket Tablosu (Şirked ID, Şirket Adı, Adresi, Telefonu, vs...)
2 Personel Tablosu (Personel ID, adı, soyadı, telefonu, email vs...)

Bu iki tablo arasında ilişki oluşturduğum zaman, Personel tablosuna bir de drop down value list fieldi oluşturup şirket isimlerini Şirket tablosundan almak istiyorum.

Diğeri de şirket tablosuna portal oluşturduğumda hangi şirkette hangi personelin çalıştığını listeli halde görmek istiyorum.

Ben bunun için ilişki kurdum tablolar arasında, ancak her iki tablodan da giriş yapılmasına rağmen portaldan bilgi girişine izin verilmesini istemiyorum.

Özetle; personel tablosunda çalıştığı şirket fiel'idi şirket tablosundan veri çekerek drop down menu halinde yapmak istiyorum, diğeri de şirket tablosunda o şirkette çalışan personellerin listesini portal halinde görüp, portaldan değişiklik yapılmasını istemiyorum.

Umarım sorunumu ve sorumu anlatabilmişimdir, teşekkürler.
18, Aralık, 2020 Database kategorisinde oserguvan (12,170 puan) tarafından soruldu

4 Cevaplar

+2 oy

Dosyayı bi deneyin,basit bir örnek hazırladım.

 

Not : Bu bire-çok türünden bir ilişki.Yani bir şirkete bir çok personel kaydedilebilir ve bir personel sadece bir şirkete kaydedilebilir anlamında...

18, Aralık, 2020 Şemsi Saracoğlu (133,920 puan) tarafından cevaplandı
18, Aralık, 2020 Şemsi Saracoğlu tarafından düzenlendi
Evet Şemsi Bey, aradığım cevap buydu, bir müddet ara vermiştim filemaker'a şimdi yeniden başlıyorum gibi hissediyorum. Ben listelemeyi drop-down list olarak belirlemiştim, siz pop up menu yapmışsınız. Dediğiniz gibi oldu. Peki drop down list ile pop op menu list arasındaki fark nedir?
+2 oy
Şirket de çalışan personelin listesini portal halinde görüp portaldan değişiklik yapılmamasını istemiyorum demişsiniz bunun için Şirketler ve Kişiler arasında  ID şirket ile Personeldeki id_şirket ile bir ilişki kurup o şirkette çalışan personeleleri portalda görebilirsiniz.
18, Aralık, 2020 Nuri Özbilenler (19,080 puan) tarafından cevaplandı
+1 oy
Osman bey;

Siz şöyle bir şey demek istiyorsanız iş değişebilir benim 5 tane şirketim var ve buralarda çalışan personeller 1. Şirkette çalışıp 3. şirketde de çalışıyor yani personel bir çok şirketde çalışabilir derseniz iş değişir o zaman bu ilişki Many to many  (Çoğa çok ) ilişkiye girer yani bir şirketin birçok personeli olabilir bir personelin birçok şirketi olabilir o zaman Şirketler ve Personel ler arasına ara bir Join table koymanız gerekir.
18, Aralık, 2020 Nuri Özbilenler (19,080 puan) tarafından cevaplandı
Teşekkürler Nuri Bey...
+2 oy

Çoğa çok ilişkiye örnek inceleyin

 

http://filemakerturk.com/?qa=blob&qa_blobid=5119571039960870415

18, Aralık, 2020 Nuri Özbilenler (19,080 puan) tarafından cevaplandı
...