FilemakerTurk, AYS Bilişim ve Beyaz Net tarafından desteklenmektedir.
Filemaker Danışmanınız
AYS Bilişim
Mehmet KAYA
 0532 231 07 27
 0216 318 55 80
 mkaya@aysbilisim.net
						

Claris Platformundaki Yenilikler

+5 oy
274 kez görüntülendi

Herkese merhaba,

Dün akşam Claris'in yönetim kurulundan güncelleme hakkındaki online toplantıya katıldık. Güzel gelişmelerden kısa ipuçları aldık.


Detaylar için blog yazımıza göz atabilirsiniz:

https://cabitas.com/blog/claris-platformunda-heyecan-verici-yenilikler

 

27, Nisan, 2022 Yönetimsel kategorisinde F. Osman Cabi (197,920 puan) tarafından soruldu

1 cevap

+5 oy
 
En İyi Cevap
Claris Updates Webinar'da dikkatimi çeken ilk detay;

Web tabanlı kullanıcı arayüzü ve ESS+ (Harici SQL Kaynağı ) kaynaklara bağlanmaktan hatta bunların tablo olarak kullanımınından bahsedildiğine göre hemen değil ama belki daha sonra  Google'ın "AppSheet < Google Sheets API < Google Sheets" ilişkisi gibi bir ortam ortaya çıkabilir.(low-code bir platform için bence mükemmel olur,AppSheet bu konuda çok başarılı,harika bir araç).Bu sadece benim öngörüm,ne kadar gerçekleşir bilemiyorum.Google Sheets'i şu anda bile Filemaker ile kullanabiliyoruz.Bu tür bir kaynağın Filemaker'a ait olması API ile herşeyin yapılabileceği anlamına gelir.

Geçen hafta basit bir dosyada Filemaker ile Google Sheets API kullanarak Google Sheets'e veri yazma,alma vs işlemleri denedim.AppSheet-Google Sheets-Filemaker veya isterseniz basit bir HTML Form arasında mükemmel bir iletişim sağlanabiliyor.Bu sayede verilerinizi Android bir uygulamada kullanmış ve oradan ya da webden veri girişi yapabilmiş oluyorsunuz.Ve tüm bunlar arasındaki senkronizasyon mükemmel çalışıyor.

Burada veritabanının yeni bir arka uca taşınabileceğinden (seçime bağlı olacak sanırım) bahsediliyor ancak bunun SQL olacağı söyleniyor."Yeni Şeyler" dendiğine göre bu durumda klasik ExecuteSQL yoluyla değil yeni araçlarla olacak sanırım.Bu konuda biraz kafa karışıklığı durumu var gibi(Diğer geliştiricilerden edindiğim izlenim).Tabi bu orda kalmaz,SQL daha sonra NoSQL'e evrilir.Zaten varması gereken yer de orası sanki.

 

Studio tam olarak nedir pek anlamadım,çok başarılı olduğunu düşünmediğim Connect'e yeni bir yorum mudur,ya da yepyeni ve bir araç mıdır bilemiyorum.Ancak daha önce "Connect, FM Pro'nun içinde olmazsa tutmaz" diye yorumlamıştım.Sanırım o yöne doğru gidecek ve bu iyi de olacak.(Hemen değil çünkü sanırım şimdilik buluttan bağlanılacak, tam olarak anlamadım.) Web tabanlı formlar,tekil sayfalar vs oluşturulabilecek bir yazılımla,Connect'te olduğu gibi akışlar vs tasarlanabilecek bir araç arasında ya da ikisi birden bir şey gibi....

 

İsimler Claris Pro,Claris Go,Claris Studio ve Claris Server olarak değişiyor.Ve ilk üçü geliştiriciler için tamamen ücretsiz hale geliyor.Süre sınırı olmadan..

 

Güzel gelişmelerden bir diğeri ise; Apple sanki eskisinden çok daha güçlü bir şekilde yazılımın arkasında duracak.

 
Benim gibi bol bol deneme yapan kullanıcılar için tüm araçların ücretsiz olacağı haberi harika (Dağıtım yapmadığınız sürece - detaylar henüz net değil gibi)
29, Nisan, 2022 Şemsi Saracoğlu (133,940 puan) tarafından cevaplandı
29, Nisan, 2022 F. Osman Cabi tarafından seçilmiş
Ben de biraz okudum ama Studio'yu tam kavrayamadım, ne işe yarıyor bilemedim. Bir de yeni lisans modellerini tam anlayamdım, geliştiricilerin platformdan ücretsiz yararlanma çerçevesi de dahil.
...