FilemakerTurk, AYS Bilişim ve Beyaz Net tarafından desteklenmektedir.
Filemaker Danışmanınız
AYS Bilişim
Mehmet KAYA
 0532 231 07 27
 0216 318 55 80
 mkaya@aysbilisim.net
						

İşlemci - Ram - SSD Kullanım Oranını Arttırmak?

+2 oy
233 kez görüntülendi
Filemaker ile veri tabanı kayıtlarında hesaplama yaptırıyoruz. Hesap 10-20 saniye kadar sürebiliyor. Fakat bu esnada; işlemci, ram v.s. çok düşük seviyede çalışıyor. Filemaker içerisinden işlemci ve ram kullanma oranını arttırıp hesap süresini 2-3 saniye'ye düşürebilme şansımız var mı?

Teşekkürler.
10, Aralık, 2016 Scripts kategorisinde mustafa (22,070 puan) tarafından soruldu

3 Cevaplar

+2 oy
 
En İyi Cevap

PC lerde en zayıf halka HDD tir. Filemaker işlemlerinde Masaüstü ve Notebook larda RAM ve İşlemci arttırmak işe yaramaz. Hali hazırdaki yeni bilgisayarların işlemcisi ve ram çok hızlıdır (i3, i5, i7). Ama SSD disklerin okuma ve yazma çok hızlı olduğundan işlem süresindeki hız artışını hemen hissedersiniz.

HDD
HDD'ler döner bir tabakaya sahip olması, bu yüzden ses çıkarması , veri yazma ve kopyalama hızının düşük oluşu (max. 150mb/sn) , darbeye dayanıksız oluşu , daha fazla ısınması , fiyatlarının ucuz olması...

SSD
SSD'ler içlerinde bellek modüllerini barındırır, bu yüzden 0 (sıfır) sesle çalışması , çok az ısınması , çok yüksek hızda veri kopyalama ve yazma hızı (max. 450-500mb/sn) , darbeye dayanıklı oluşu

 

Şemsi Beyin cevabı, RAM iniz kısıtlı veya PC aynı anda birden fazla uygulama çalıştırdığında RAM yetersizliği çekerse Filemaker a atadığınız RAM boyutunu Filemaker için bloke eder. Bilgisayarın RAM ve İşlemcisi yeterli ise ayırdığınız RAM işe yaramaz. Bu konuda dikkatli olmak lazım. EDIT - Preferences daki RAM çok arttırmayın. Artırdığınız değer kadar boyutu Filemaker kullanmasa bile kendisi için ayırır. Çok fazla RAM ayırırsanız diğer uygulamalarda sıkıtı çekebilirsiniz. 

11, Aralık, 2016 Mehmet KAYA (165,360 puan) tarafından cevaplandı
11, Aralık, 2016 Şemsi Saracoğlu tarafından seçilmiş
+2 oy

Edit  > Preferences Memory sekmesinden ayarlayabilirsiniz..

10, Aralık, 2016 Şemsi Saracoğlu (133,950 puan) tarafından cevaplandı
+1 oy
Hesaplama bir script ile mi yapılıyor, yoksa hesaplama (calculation) alanı ile mi??

 

Durumu görmek lazım ama pek çok zaman hesaplamalarda/scriptlerde optimizasyon yapılarak işlem süreleri oldukça düşürülebiliyor.

 

Bir yöntem de scripti sunucu üzerinde çalıştırmak. Bazı uzun süren işlemleri "Perform Script on Server" ile doğrudan sunucu üzerinde çalıştırmak (özellikle internet üzerinden kullanılan uygulamalarda) çok daha kısa sürede işlemin tamamlanmasına katkıda bulunuyor.
12, Aralık, 2016 F. Osman Cabi (198,180 puan) tarafından cevaplandı
...