FilemakerTurk, AYS Bilişim ve Beyaz Net tarafından desteklenmektedir.
Filemaker Danışmanınız
AYS Bilişim
Mehmet KAYA
 0532 231 07 27
 0216 318 55 80
 mkaya@aysbilisim.net
						

Proje Kurgusu

+1 oy
448 kez görüntülendi

Bir aşevi yönetim paneli hazırlıyorum, kendi kuruluşumuzda kullanılacak. Sistemin tarafları:

  1. Giriş ve Onay masası /Kullanıcı
  2. Aşevi mutfağı /Kullanıcı
  3. Dağıtım ağındaki görevliler /Kullanıcı
  4. İstifade edenler (Yemeğin teslime dildiği kişi ve yerler)
    1. İstifade denler kişi ya da kuruluş olabilir, teslimat noktasiyle ilgili yetkili kişi tarafından açılmış, ardından onaylanmış kayıtlar esas alınacak. Bir yetkili kişinin birden fazla kuruluş için onaylanmış kaydı olabilir, gerektiğinde bunları da listeleyecğim.)

 

İstifade eden kişi ve kuruluşlar, sistem üzerinde ilgili merci tarafından onaylandığı zaman mutfaktaki listeye düşüyor. Başvuru kriterleri arasında talep edilen şeyin nev'i, talep rutini, talep miktarı yer alıyor.

 

İşleyişi ise:

  1. Yemeklerin paketlenmesi (servise hazır hale gelmesi veya olumsuzu)
  2. Araçlara yükleme (veya olumsuzu)
  3. Teslimatın gerçekleşmesi (veya olumsuzu)

 

İş döngüsü her bir müstefid için günlük olacak şekilde bir döngü. Onaylanan 25 kişilik yemek, onay durumu değişmedikçe her gün mutfak ekranına düşecek, mutfak 25 kişilik yemeği o müstefid için paketleyip araca yükleyecek, araç onu teslim edecek. Onay durumu değişene kadar bu rutin devam edecek.

 

Tabii işin raporlama tarafı olacak, istatistikler vs oluştukça yararlanacağım. Müstefid hareket detayları bireysel veya toplu bazda zamana zaman izlenecek.

 

Siz bunu veritabanı ve kullanıcı tarafında nasıl kurgularsınız? Aslında tek bir tabloda, çeşitli listeleme sayfaları ve profil kartları ile bu işi hallederim, öyle büyük bir iş değil dedim başta ama ilerledikçe farklı düşünmeye başladım. Şu anda tamamlama noktasında bir sıkıntı görmüyorum, yine de ileriye dönük çekincelerim oluştu. Fikir danışmaya karar verdim. Bir de fm'da bu günlük rutinleri nasıl oluşturur, nasıl hesabını tutarım henüz ona bakamadım; bilmiyorum.

6, Ağustos, 2021 Database kategorisinde halilabi (11,220 puan) tarafından soruldu
6, Ağustos, 2021 halilabi tarafından düzenlendi
merhaba halil bey, bu hafta (yarın 14:00) meetup'da (konuyu henüz belirlememiştik) bu vaka üzerinden tartışabiliriz.
muhakkak tek doğru yok, 1-2 saatlik beyin fırtınası yapılabilir filemaker dostları ile.
Ah, aslında çok güzel olur.
Yalnız ben büyük bir ihtimal yarın yolda, direksiyonda olacağım :(
Katılmam çok mümkün görünmüyor. 12 ila 16 saatlik yola çıkıyorum.
Muhakkak bulunup en azından projenin daha fazla detayını paylaşmak isterdim.

Bu proje örnek olabilecek bir proje. Piyasada bir aşevleri için üretilmiş bir yazılım yok.
daha önceden de veritabanı yapısı hakkında nasıl olmalı gibi sorular geliyordu. örnek bir vaka üzerinden tartışmak güzel olur.

yalnız siz katılamazsanız faydalı olmaz sanıyorum. vakada "müşteri istekleri" için süreçlere hakim birisi olmazsa olmaz, aksi halde masa başında problem üretip çözmekle uğraşırız.
Osman bey bu çok iyi olur ancak akşam olursa daha çok katılımcı olur diye düşünüyorum.
Evet tabii Osman Bey... Ama maalesef söz verme durumum yok; mahçub olurum. Yani yola çıkmamış olma ihtimalim çok düşük, Pazar gününe erteleme ihtimalim çok düşük. Aslında şu anda da mobilim, tam yerleşik değilim. Nasıl yapsak bilemedim.

2 Cevaplar

+2 oy
 
En İyi Cevap

Adres / Teslim için örnek dosyayı buradan indirebilirsiniz. 

 

İlişki üzerinden ilgili tarih için kayıt açma izni de şu şekilde;

1. Global alanla da ilişki kuruyoruz, bu sayede ilişki üzerinde o güne ait kayıt yoksa açıyor, varsa o satırı güncellemiş oluyor.

2. "Allow create..." sçeneği işaretli olduğu için ilişki üzerinden kayıt açmaya izin veriyor.

11, Ağustos, 2021 F. Osman Cabi (197,920 puan) tarafından cevaplandı
16, Ağustos, 2021 halilabi tarafından seçilmiş
Çok teşekkür ediyorum.
Günlük Tekrar Eden Alanı Bir Duruma Göre Listeleme
+1 oy
Burada bazı işlemlerin günlük rutin şekilde tekrar etmesini nasıl sağlarız? Bir kuruluşa gönderilecek yemeklerin (kuruluşun temel aktiflik durumu değiştirilmedikçe) her gün ilgili ekrana yeniden düşmesi lazım. Mutfak, kazanı ve paketlemeyi buna göre ayarlayacak. Bu ilgili ekranda yemeğin seyir durumu değiştiriliyor, "araca yüklendi" olarak. Sonrasında nakil ekranında teslimat tamam ise "teslim edildi" olarak değiştiriliyor. Ondan sonra gün sonu raporu alıyorum. Yeni güne ise 00:01'de başlamam lazım. Belirlediğim durumlar o saatte ilk konumuna dönecek. Ama bunları hareket dökümü şeklinde de istediğim zaman raporlayabilmeliyim. Hareket dökümleri ilk başta çok önemli değil. Ancak yemek çıkışı, araca yüklenmesi, teslim edilmesi ile ilgili vazifeleri senaryoya uygun şekilde her gün yeniden başlatmalıyım.

1) Yemeğin nakil durumunu her gün belirlediğim saatte yeniden belirlediğim durum almalıyım.

2) Günlük hareketleri bazı belirleyeceğim seçeneklere göre istediğimde ekrana nasıl dökebilirim (mesela şu günkü hareketleri getir, şu profile ait şu tarih aralığındaki hareketleri getir...gibi.)?
10, Ağustos, 2021 halilabi (11,220 puan) tarafından cevaplandı
FileMaker Server üzerinde "schedule" kullanarak belirli zamanda çalışacak scriptler yazılabilir.


Herhangi işlem tetiklemeden veritabanı yapısı kullanarak da çözümler bulunabilir. Örneğin aktif kayıtların bulunduğu tablodan aktif olan adresleri listelersiniz. Yüklendi bilgisi ise bir diğer tabloda (ismi hareket olsun) yer alır ve günün tarih değerini içeren "global" bir alanla ilişki kurarsınız. Eğer o güne ait bir kayıt varsa gözükür, yoksa alana değer girdiğiniz anda diğer tabloda otomatik kayıt oluşur (ilişki grafiğinde ilişki üzerinden kayıt açmaya izin vermek lazım)

Hareket tablosunda her adres için her gün için (durum alanı doldurulmuş olması şartıyla) kayıt oluşacak, raporları da bu tablodan gayet pratik ve esnek şekilde alabilirsiniz.
Bu, ilişki üzerinde kayıt açma izni nerede ayarlanıyor, script ile bağlantı mı kurmam lazım yoksa direkt ilişki tablosunda mı halloluyor? Bu bahsettiğiniz rutin işlem senaryosu için küçük bir örnek görme imkanım var mı? Benim için raporlardan önemli.
yorumdan dosya resim eklenemiyor, cevap olarak ekledim. http://filemakerturk.com/18467/proje-kurgusu?show=18485#a18485
...